V roke mi je prišla knjiga Janet Street – Portrer z naslovom Življenje je za pop***it prekratko, uspešne ženske, ki ima kar nekaj zanimivih nasvetov za nežnejši spol, navezujejo pa se tudi na počitnice in potovanja.

Takole pravi:

Po mojih izkušnjah se je treba spajev izogibati kot hudič križa. V njih kar mrgoli kolektivno bednih ljudi s polnimi žepi in brez domišljije – tam ne boš spoznala niti enega zanimivega moškega, s katerim bi se bilo zabavno dati dol, prav tako ne boš spoznala nikogar, ki bi lahko bil tvoj prijatelj. Nekatere moje prijateljice hodijo tja hujšat – se pustit mučit ali delat. Seveda izgubijo par kil, toda že po dveh tednih so spet tako zavaljene kot prej.

In tako naprej. Dokler ne postavi nekaj pravil:

1. Od dopusta nikoli ne pričakuj preveč- Doživela boš hkrati dobre, dolgočasne in nepozabne trenutke. S sabo vedno vzamem majhno beležko v katero vsak dan pišem dnevnik. V njem se pritožujem, veselim, opisujem dobro hrano, beležim nevmesne in dobre pripombe sopotnikov, pišem o vremenu, znamenitostih… Ko se vrnem domov jih je prav zabavno brati. Vso nejevoljo in nezadovoljstvo s svojim življenjem zlijem na papir in jo zamenjam z pozitivnimi izkušnjami v kraju,  katerem se tisti hip nahajam. Imam polne zvezke vtisov, receptov, prilepljenih vstopnic, vozovnic, razglednic. Zanimivo – poskusite tudi vi.

2. Odloči se, da boš vsak dan počela nekaj nepozabnega in si osvežila um. To je lahko daljši sprehod, vožnja do parka, muzeja, zanimivega objekta, ki ga še nisi videla. Dopust načrtuj tako, da boš počela nekaj kar ti bo dalo misliti – ni treba, da ti vzame veliko časa, vendar naj bo več od kosila v restavraciji, več kot plavanje in manikura. Preden greš spat si naredi načrt za naslednji dan. Ne pozabi vzeti zemljevidov, vodnikov…

3. Ni nujno, da greš na dopust z osebo s katero seksaš. Velika napaka je oditi več kot enkrat na leto na dopust s partnerjem. Če želiš potovati s prijateljico, izberi takšno, ki ni tekmovalna. Če si med kosilom rada privoščiš kozarec vina, nikar ne počitnikuj z nekom, ki ne pije ali prešteva vsak popit deciliter. Izberi nekoga, ki bo dobršen del dneva prepustil samo tebi in te ne bo gnjavil z brezveznim opravljanjem. Na dopustu ne utrjuj svojih mišic, počitnice so za utrjevanje uma. In za nobeno ceno se ne daj dol z nekom, ki si ga spoznala na potovanju, pa naj te še tako mika. Ko boš vsa zagorela, spočita in poskočna vrnila domov bo mogoče seks s tvojim partnerjem bol zanimiv.

4. Odmisli vse, kar ti v revijah svetujejo o počitniški opravi. Nikoli si za dopust ne kupuj novih oblačil – samo uničila jih boš s kremo za sončenjem, sprejem proti žuželkam, vinom in madežev omake od testenin.
Poleg tega nikoli ne kupuj kopalk pred kosilom – pomeri jih potem, ko si pojedla sendvič ali dva. Tako boš vsaj vedela, da ti bodo prav tudi popoldan. Dopust je čas za spoznavanje novih jedi, lokalnih pijač in razvajanje, razen, če si se odločila, da se boš dala mučit v spanju. Nikogar ne poznam, da bi na dopustu shujšal. Ga morda vi?

5. Nikakor se ne odloči odpotovat nekam, kjer ni bil še noben tvoj znanec, saj ne moreš vedeti kako je v resnici tam. Razen, če imaš dobrega potovalnega agenta, ki mu zaupaš, ali če poznaš dobrega vodnika, ki ti bo znal svetovati. Nikar se ne ujemi v stiskaško past, češ saj lahko kuham sama ali saj lahko sama nesem kovček v hotelsko sobo, ali… Prepusti se. S tem daš delo domačinom, ješ njihovo hrano in tvoj denar ostane tam kjer si bila. Iz dna duše sovražim all-inclusive pakete. Domačini nimajo nič od njih. Gostje so obdani z ograjo in varnostniki in nerealnim svetom.

6. Mesto vedno razišči peš. Jaz si vedno priskrbim dober vodnik ali najamem lokalnega vodnika. Ljubim nered, hrup in zmedo mest, vonjave, barve in prodajalne. Zavijte v gostilne, kjer zahajajo domačini, zgledujte se po njih in ne morete zgrešiti. Življenje je prekratko, da se nebi družila z domačini.

Povzeli smo podrobnosti dame z izkušnjami in morda vas je kakšen od nasvetov tudi “zadel”. Bomo v naslednjih dneh poskušali pogledati naše videnje počitnikovanja in jih ” začiniti” z nasveti.

Aja… Ne pozabite. ŽIVLJENJE JE ZA POP***IT PREKRATKO, DA SI NE BI PRIVOŠČILI VSAJ TEDEN DNI MORJA. Pa ne tistega all inkcusiva v Tuniziji. V naši bližini je MORJA ZA VSE. Mi poznamo skoraj vse, predvsem v Južni Dalmaciji.