Olive so dober vir vitamina E, močnega antioksidanta, nujno potrebnega pri vsakdanjem boju proti škodljivim prostim radikalom. Poleg tega so olive tudi dober vir železa in bakra ter vlaknin.

Sadež, olje in listje oliv imajo bogato zgodovino uporabe – uporabljali so jih v prehrambene, zdravilne in obredne namene. Olive in olivno olje ter izdelki iz oliv so pomemben del mediteranske prehrane, ki ima blagodejen učinek na zdravje. Olive ugodno vplivajo na zdravje srca, ščitijo pred procesi vnetja v organizmu, preprečujejo raka in imajo zelo ugoden učinek na prebavo.

Na izletu na Korčuli, kamor se odpravljamo konec oktobra , jih bomo nabirali, si naredili zalogo in tako poskrbeli za svoje zdravje. Nahranili bomo tudi svojo dušo z zabavo, pesmijo in smehom na tem veselem izletu! Več na: Izlet obiranje oljk, mandarin in sosedov.

Še uporaben recept za nadvse okusno ribo (recimo orado) z olivnim oljem:

Očiščeno orado s sladkorjem natremo in jo damo v mrežo za ribe. V naprej pripravljenem, močnem ognju žara jo pečemo najprej na eni strani, ko je pečena, pa na drugi strani. Med pečenjem jo lahko mažemo z uporabo vejice rožmarina in olivnega olja. Na koncu jo pokapljamo z olivnim oljem iz ČRNIH oliv s pomočjo rožmarinove sveže vejice, ki jo lahko uporabljamo med pečenjem. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj z limoninim sokom.