Mljet ali Melita, kot so ta prečudovit, z zelenjem prekrit otok nekoč imenovali Iliri, z dolgo in razburljivo zgodovino, prepredeno z miti in legendami. Tako je, recimo, mesto Polače v času rimskega imperija bilo pristanišče in prezimovališče za rimske trgovske ladje, ki so se tu, natovorjene z amforami vina in olivnega olja, velikokrat skrivale pred pogostimi napadi gusarjev. In ravno ti napadi Ilirskih gusarjev na rimske trgovske ladje so omogočili, da ima danes Mljet zelo bogato ponudbo podvodnih lokacij, kamor se odpravljajo potapljači, ki bi si pobliže radi ogledali te ostanke.

Če še tega niste doživeli, je te občutke težko opisati. Ko opazuješ nekaj tisoč let stare ostanke amfor je kot bi se sprehajal po muzeju pod vodo. Seveda pa v morju okoli Mljeta niso samo ostanki iz rimskih časov. Zaradi nacionalnega parka je tu zaščiten tudi podvodni svet in ravno zaradi tega lahko tu najdemo zelo veliko različnih živalskih vrst. Težko je opisati, ko lebdiš v morju kot v breztežnostnem stanju, obkrožen z nekaj deset tisoč lesketajočih »gaunov«, ali ko se nežno poigravaš s hobotnico, ki ti brez strahu je iz roke. Z vsakim potopom tu najdeš nekaj čudovitega, edinstvenega, nekaj, kar ti ostane za vedno v spominu.

In tokrat boste to lahko doživeli tudi vi, če se boste odločili in z nami preživeli nekaj nepozabnih dni, saj vas bo potapljaški inštruktor Mario, ki ima tu že vrsto let svoj potapljaški center, popeljal v ta čudoviti svet. Mi bomo poskrbeli, da boste vse to lahko zabeležili z Nikon in Olympus podvodnimi fotoaparati.