Topla in »svetla« sobota je napovedovala popoln dan za tiste, ki so se odločili priti v Celje na DAN FOTOGRAFIJE. Projekt je kar nekaj časa pripravljal Celjski Fotosalon, ki že več kot eno leto skrbi za izobraževanja in fotografske dogodke v mestu ob Savinji.

Peščica prostovoljcev si je zadala kar težko nalogo, saj so k sodelovanju uspeli pritegniti veliko nastopajočih oz . tistih, ki so tako ali drugače prispevali k popestritvi dogodka v mestnem središču.

Predvsem pa je bil tudi odziv fotografov velik, saj so prišli iz vseh delov Slovenije, največ iz Maribora.

Edinstven Pelikanov fotografski muzej je ob tej priliki odprl svoja vrata z vodenimi ogledi in celo Celjani, ki so prvič doživljali velikega fotografa, delujočega v sredini prejšnjega stoletja, so bili presenečeni nad muzejskim biserom, ki ga imajo v svojem mestu in s katerim upravlja muzej novejše zgodovine. Le ta je tudi lastnik edinstvenih oblači tistega časa, in kar veliko posameznikov se je odzvalo prošnji Fotosalona, da so ta oblačila tudi oblekli in se na veselje fotografov in sprehajalcev pridružili sobotnemu vrvežu.

Na zunanjih stojnicah so mladi Celja Fokus prikazali delovanje camere obscure. Najnovejše dosežke je predstavil Nikon Slovenija, podjetje Cumulus dodatno fotografsko opremo, nekaj posameznikov pa rabljeno oz. staro fotografsko opremo.

V osrednjem prostoru Fotosalona, so dijaki Medijske šole Celje postavili instalacijo Moje mesto, kjer se s pogledom na svoj življenski prostor predstavlja nov rod mladih fotografov, pa tudi snemalcev oz. tv tehnikov. Mladi fotoreporter Tim Einspieler pa je na ogled postavil tudi nekaj zaustavljenih trenutkov zadnjih dogodkov .

Zabavnejši, za nekatere Celjane tudi »preglasen« del programa, za druge pa pozitivno presenečenje je bil nastop velenjske rokerske skupine Chateau. Presenetili so tudi mladi plesalci Centa plesa z Mihom Pozničem. Na oder pa je stopil tudi virtuoz na diatonični harmoniki Zoran Zorko in DJ-ka Tasha, iz Ljubljane ste prišla Elvira in Sandi, ki ju je Fotosalon izbral za sanjsko poroko v Dubrovniku, mladi manekeni in manekenke, pa so se pokazali v oblačilih Josephine Collection, Quick Silver in Adrenalinček Junior in Happening. Le ta je ob tej priložnosti angažiral kar aktualno miss Slovenije Sandro Adam, ki se je je ob koncu bila pripravljena z fotografi narediti photoshooting na najnovejši Hondi (Honda Čepin) in med starodobnimi vozili , ki so jih na ogled postavili društvo ljubiteljev VW hroščev iz Šempetra. Ob tem bi se zahvalili tudi frizerskemu studiju Kristijan Styling ki je poskrbel za pričeske. Čestitke organizatorjem so po prireditvi kar deževale iz vseh strani. Menda pa je bilo ob tem tudi rekordno število prijav zaradi motenja mestnega miru.

»To pomeni, da smo uspeli dati mestu več življenja« je bil kratek komentar Fotosalona…

GALERIJE:

Fotosalon Facebook