Turistična agencija OjlaTuristična agencija Ojla
Forgot password?

Potovalni dokumenti

Preverite veljavnost svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite (overjeno) kopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta in eno fotografijo ob morebitni izgubi dokumentov.

Preverite, kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete in če poleg potnega lista potrebujete vizum.

Lastne potovalne dokumente potrebujejo tudi otroci in živali (potrdila o cepljenju ter ostalo dokumentacijo o njihovem zdravstvenem stanju).

Svetujemo vam ureditev zdravstvenega zavarovanja, evropske zdravstvene kartice (če potujete znotraj držav Evropske unije) in morebitno sklenitev zavarovanja v tujini z asistenco.

 

Osebna izkaznica

Slovenski državljani lahko z osebno izkaznico vstopajo v vse države Evropske unije, na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino le pri vstopu v Neum (ko gre za tranzit, saj Neum seka pot v Dalmacijo) ter v Črno Goro.

Vstop v Slovenijo z veljavno osebno izkaznico do 30 dni je mogoč za državljane Evropske unije, Švice, Hrvaške in držav evropskega gospodarskega prostora (Norveška, Islandija, Lichtenstein). 

 

Vizumi

Preverite, če za vstop v tujo državo potrebujete vizum. Vizum si pravočasno priskrbite nadiplomatsko konzularnem predstavništvu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

V primeru dodatnih pojasnil se lahko obrnete na:

  •  spletno stran Ministrstva za zunanje zadeve, rubrika Diplomatsko konzularna predstavništva (pod Informacije)
  • elektronski naslov Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve: konzularne-zadeve.mzz@gov.si
  • telefon Konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve: 01 / 478 23 05 (ali 01/478 22 19 – dežurna služba)

Splošno o vizumih, kdo jih potrebuje, kdo ne, veljavnost le-teh in ostale informacije najdete tukaj.