Ojla TravelOjla Travel
Forgot password?

Zaključek poletja na rajskem otoku Lastovo

Lastovo

Ugledna Fundacija Svetovni sklad za naravo, je vključila Arhipelag Lastovo med 10 rajskih oaz v Sredozemlju, kjer se je ohranila neokrnjena lepota, katera je ključna za prepoznavanje celotne bio-raznovrstnosti v Sredozemlju. Na Lastovu gre za veliko več kot le kopanje in sončenje. Veliko je priložnosti za raziskovanje, za dolge sprehode in napajanje z rajsko lepoto neokrnjene narave. Idealno za ljudi, ki si lahko privoščijo, da pridejo v mesecih, ko so koristi sredozemskega podnebja najmočnejše: maj, junij in september. Jesen je čas, ko otok Lastovo in vse, kar je v njem nabrekne, raste in rodi. Najboljši čas, brez gneče in vročine, ko je zrak prepojen z vonjem zdravilnih zelišč,…

IZLETI IN ŠPORTNE AKTIVNOSTI

Lastovo je majhen otok, tako da lahko okrog hodite peš, s kolesom ali skuterjem, ki ga lahko v vsakem trenutku lahko najamete. Tisti, ki ljubijo morje,  se lahko odpravite na celodnevni izlet na peščeni otok Saplun v arhipelagu Lastovnjaki, na izlet na Mljet ali oddaljen, vendar izjemno privlačni Palagruž. Ljubitelji morja in ribolova lahko najamete čoln, na otoku pa ta tudi dve potapljaški šoli. Vse, kar potrebujete za aktivne počitnice v naravi.

PODMORJE

Zaradi številčnosti zooplanktona v morju okoli otoka Lastovo, je to eden od najbogatejših območij rib v Jadranu. Znane so kolonije brkatih jastogov, rakovic, sovičev, zobatcev, plavih rib in mnogih drugih… Domačini pričajo, da je na južni strani otoka v bližini jame Medvjedina ne tako dolgo nazaj živela vrsta tjulnov.Razkošen je tudi rastlinski svet – najdemo celo 248 vrst morskih rastlin!

Lastovo je raj za ljubitelje morskega dna, ki pa so ga že večkrat opustošili brezobzirni potapljači. Razmere pa se bodo gotovo spremenile na bolje, saj je bilo celotno območje razglašeno za naravni park.

LJUBIM ZELENO

GOZDOVI – Lastovo je poleg Mljeta najbolj zeleni otok Jadrana. Zaradi požarov v zadnjem desetletju je na južni strani otoka opustošenih kar nekaj gozdov. Severni in zahodni del pa so zelo bogati z raznoliko vegetacijo. Tam raste preko 703 rastinskih vrst, od katerih je 15 endemičnih in 53 ogroženih. Najbolj razširjene so planika, hrast, hrast, bor in lastovska posebnost trava trsovez.

ZDRAVILNO IN UŽITNO RASTLINJE – na otoku rastejo zdravilne rastline: kadulja, meta, kamilica, šentjanževka, rmna, majaron, komarček, sivka in rožmarin. Od samorastnih, užitnih rastlin pa velja omeniti šparglje in gobe.

Na svojih vrtovih in številnih rodovitnih poljih vaščani gojijo vinsko trto (plovec, Rukatac), olive (ne pozabite kupiti vrhunsko oljčno olje), različne zelenjave in mandlje, rožiče, lovorjev list, limone in pomaranče.

LASTOVSKI DIMNIKI

Posebnost na Lastovem so kamnite hiše z domiselnimi dimniki. Nihče ne ve, zakaj domačini že stoletja na svoje strehe postavljajo različne dimnike, ampak dejstvo ostaja, da boste težko našli dva enaka, sploh na starejših hišah.

Južna Dalmacija

Kadar omenimo južno Dalmacijo je njen glavni adut Dubrovnik. Številni svetovni časopisi in revije pišejo o njem, je pa tudi pogosta izbira jet-setterjev. Zares je posebno doživetje sprehajati se po srednjeveških zidinah ali oditi na izlet na Elafitske otoke. Tukaj so tudi simpatična majhna mesteca kot je Cavtat ali polotok Pelješac, kjer ne prevladuje glamur, ampak boste našli dobra vina, dobro hrano in zelo gostoljubne stanovalce. Spoznajte tudi dubrovniško zaledje, Konavle, kjer se neguje tradicija skozi stare obrti. Na otoku Korčula boste spoznali tradicijo viteških iger, tukaj pa je tudi zeleni otok Mljet, ki je delno tudi narodni park.

Hrvaška

Hrvaška, dežela, ki jo velja obiskati v vseh letnih časih, čeprav s svojimi urejenimi in čistimi kopališči, neštetimi zalivi in otoki ter naravnimi lepotami privabi največ ljudi prav poleti za časa počitnic. Kljub temu popotniki, ki poznajo blagodejni učinek sredozemskega podnebja, vedo, da so ob jadranski obali počitnice čudovite tudi spomladi in jeseni. V poletnih mesecih v zgodovinsko bogatem okolju zaživi umetnost.

Palače, atriji in trgi starodavnih mest postanejo prizorišča tradicionalnih mednarodnih festivalov. V naši ponudbi boste našli celotno hrvaško obalo, tako da se boste lahko nemoteno posvetili odkrivanju Jadrana, enega najlepših morij na svetu.

NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ

POTREBNE POTNE LISTINE: Veljaven slovenski potni list ali osebna izkaznica.

CARINSKI POSTOPKI: Na Hrvaško lahko brez carinskih dajatev pripeljete predmete za osebno uporabo in prehrambene izdelke, potrebne za 1 dan bivanja. Tehnične predmete obvezno prijavite carini.

TELEFONSKI KLICI: Na Hrvaško lahko pokličete iz Slovenije s klicno številko 00385, v Slovenijo s Hrvaške pa preko številke 00386.

JEZIK: Hrvaščina.

DENARNA ENOTA: Hrvaška kuna (HRK) 1 EUR = 7,3 HRK.

KREDITNE KARTICE: Večina po svetu uveljavljenih kreditnih kartic.

MENJAVA DENARJA: V bankah, menjalnicah, recepcijah hotelov. Menjalniška provizija lahko znaša od 0-3%.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE:Slovenija ima s Hrvaško podpisano konvencijo o nujnem zdravstvenem zavarovanju, zato vam svetujemo, da si pred odhodom pri območni enoti ZZZS priskrbite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, na Hrvaškem in v Makedoniji slovenske zavarovane osebe uveljavljajo nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve. V vseh agenciji Ojla pa lahko sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco CORIS, ki ga močno priporočamo.

PREVOZI IN NAJEM VOZIL: Javni prevoz, taksi. Za informacije najema vozila se obrnite na tel. 03 703 1330.

HRANA IN PIJAČA: Razkošna kuhinja z najrazličnejšo zelenjavo, ribami, morskimi sadeži, dobrimi vini.

IMENA MESECEV: januar – siječanj, februar – veljača, marec – ožujak, april – travanj, maj – svibanj , junij – lipanj, julij – srpanj, avgust – kolovoz, september – rujan, oktober – listopad, november – studeni, december – prosinac

HIŠNI LJUBLJENČKI: Za pse, mačke in ostale hišne ljubljenčke so obvezna potrdila o zdravstvenem pregledu in cepljenju.

TEMPERATURA ZRAKA IN MORJA: Povprečna temperatura zraka (julij-avgust) je 24-25°C, morja (junij-september) pa 21-24°C

Zakaj z Ojlo na rajski otok Lastovo?

 • Zato ker je otok izziv za tiste, ki od letovanja želijo več, saj je pravi raj za zaljubljene v naravo, skritih kotičkov oz. zalivov, bogatega pod morja…
 • Zato, ker je ves otok proglašen kot park narave s številnimi sprehajalnimi potmi.
 • Zato, ker boste lahko uživali v milijonih zvezd, saj je otok v svetovnem merilu proglašen kot najmanj svetlobno onesnažen.
 • Zato, ker bomo opazovali »furmare«, tipične dimnike lastovskih kamnitih hiš. Včasih so domačini med sabo tekmovali, kdo ima lepšega…
 • Zato, ker vam bomo povedali, zakaj je mestece Lastovo visoko nad morjem.
 • Zato, ker vam bomo razodeli, kakšen velik projekt pripravljajo za zapuščene vojaške objekte.
 • Zato, ker bo zraven prijetna družba, ki bo pripravila najboljši zaključek poletja.

 

Pravijo, da spada najjužnejši otok Lastovo med 10 najlepših »rajskih » vrtov Sredozemlja. Na prvi pogled bi rekli, da temu ni čisto tako. Zapuščenih objektov je več kot kjerkoli, številne votline, zapuščene luke, podrte ograje in zaraščene parcele pričajo, da je tod bila nekoč vojska. Osrednje mestece Lastovo s številnimi zapuščenimi kamnitimi hiškami, celo ulicami pove, da je bilo tod nekoč življenje. In v zalivu pod mestom zapuščena »mlinica« odslikava bogastvo polj otoka, ki se je odvažalo na vse strani sveta. Vendar, ko predahnemo, spustimo svoje misli, fotografsko oko in žilico »na pašo«, se po krajšem času zavedamo, da smo res v vrtu, kjer lahko »nabiramo« lepoto do onemoglosti, »žanjemo» zaustavljene trenutke.

Menda otok obkroža 46 manjših otočkov, ima 46 zalivov, 46 cerkva, 46 izvirov vode , ima 46 polj in 46 hribčkov. Je to res? Lahko pa skupaj preverimo!!

Ljubitelje  narave,  lepih pogledov, sonca in morja  čaka popoln teden sproščanja, čaka nas toplo in čisto morje, prijetna družba. Namestili se bomo v prijetnem hotelu Solitudo 3* v mestecu Ulbi okrog katerega je polno sprehajalnih poti, z animatorjem pripravili nekaj sprostitvenih aktivnosti, skušali pa vas bomo pritegniti še na kakšen izlet po otoku.


Namestitev Pošlji povpraševanje

16. 09. - 21. 09.
22. 09. - 27. 09.


od 299 €

Modra cena do 31.8.: 299€ 

Redna cena: 340€


 • avtobusni prevoz (Maribor, Celje, Ljubljana),
 • trajekt Split-Ulbi-Split,
 • 5x nočitev v Hotelu Solitudo 3*,
 • 5x samopostrežni zajtrk in večerja,
 • sprostitvene aktivnosti z animatorjem (pohod, družabne aktivnosti…).


Doplačilo: turistična taksa 6€/osebo

Možna doplačila: 1/1 soba 120€, sprednji sedeži (1-8) 10€/osebo, riziko odpovedi, fakultativni izleti (na licu mesta), soba balkon ali terasa 3€/osebo/dan

 

 

Hotel Solitudo 3*

Lega: Hotel Solitudo se nahaja na obali Pasadur, ob morju, s pogledom na Veli in Mali Lago. Od mesta Lastovo je oddaljen cca. 13 km, od mesteca in pristanišča Ubli 3 km.

Plaža: Kamnita plaža za hotelske goste se nahaja 50 m od hotela, možen je najem senčnikov in ležalnikov. Na drugi strani zaliva se nahaja prodnato skalnata plaža, do katere je 10 min vožnje z ladjico, ki pa je za goste hotela brezplačna.

Bivanje: Vse sobe in suite so obrnjene na morsko stran, prha/wc, fen, telefon, mini hladilnik, klima, del sob ima balkon ali teraso, nekatere sobe imajo možnost dodatnega ležišča.

Storitev: Polpenzion – samopostrežni zajtrk ter postrežena večerja (izbor menujev, eden vedno ribji)

Hotelska ponudba: Recepcija, restavracija s teraso in pogledom na morje (ob večerih glasba), aperitiv bar, dalmatinska konoba z bogatim izborom dalmatinskih jedi, pred hotelom možen privez za jahte, mini trgovina, piano bar, fitness, jacuzzi, savna. V sklopu hotela deluje potapljaški center s šolo.

Športna ponudba: možen najem koles, skuterja, avtomobila, veliko sprehajalnih ter kolesarskih poti, bogata ponudba izletov. V sklopu hotela deluje potapljaški center „Potapljaški raj”. Arhipelag Lastovo je eden od zadnjih nedotaknjenih mest na svetu z izjemnim podvodnim svetom. Spoznate lahko skrivnosti pod gladino morja, bogatega s prekrasno floro in fauno. Za tiste bolj izkušene je mogoč potop do potopljene antične ladje. Potopov se lahko udeležijo tudi popolni začetniki, saj ekipo sestavljajo izkušeni inštruktorji in je na voljo vrhunska oprema.

Dodatna ponudba: V okolici (8 km) se nahaja hotelska kmetija, kjer pridelujejo ekološko hrano. Za goste, ki na otok prispejo brez lastnega prevoza, je zagotovljen brezplačen povraten prevoz od pristanišča do hotela ob predhodni najavi v agenciji. Avto lahko pustite v garaži v Splitu, za kontakt se prosimo obrnite na agencijo. Nudijo tudi najem koles, skuterjev, avtomobilov, kajakov, čolnov,… organizirajo razne izlete in treking skozi neokrnjene gozdove.

Domače živali: dovoljene po predhodni najavi in doplačilu.

OCENA OJLA: ***

 

POGLEJTE TUDI:

ZAKLJUČEK POLETJA NA RAJSKEM OTOKU LASTOVO

JOGA – RAZGIBANE POČITNICE

Več o namestitviPošlji povpraševanje