Kakijeva drevesa so prave primorske božične jelke. Ko listje z dreves v slovenski Istri sredi novembra že skoraj povsem odpade, se razkrijejo ognjeno oranžne krogle, ki takoj pritegnejo oko. To je čas zorenja zlatega jabolka -kakija, ki sicer pri nas uspeva tudi v notranjosti, najbolj pa jim ustreza podnebje v slovenski Istri ter na Vipavskem in v Brdih. Strunjan je vas, ki živi in diha s kakiji. V Strunjanski dolini je namreč skoraj tretjina vseh nasadov kakijev v Sloveniji in že leta 2001 so začeli tem sadežem prirejati praznik, da bi tudi širši javnosti predstavili ta, do takrat še dokaj neznan okusni, sladki sadež in možnosti njegove uporabe v kulinariki. Danes pri nas pridelamo skoraj 200 ton tega sadeža.
Zakaj z Ojlo na praznik kakijev v slovensko Istro?
- Zato, ker bomo od domačinov izvedeli vse o predelavi, sušenju, uporabi … kakija.
- Zato, ker bomo morda poizkusili kakijev sladoled, čokolado iz kakijev, pecivo – krostate, kakijevo marmelado …
- Zato, ker si bomo privoščil kosilo na domačem turizmu in morda »razdrli« kakšno domačo, okroglo …
- Zato, ker bomo obiskali tudi Koper, si pogledali muzej Tomosovih motorjev in zaledje slovenske Istre, poizkusili »novo« oljčno olje, refošk …
- Zato, ker je to najboljši čas za pregled dobrot, ki nam jih je dala narava.
PROGRAM:
Nekoliko prej, kot običajno, se bomo letos ustavili na plantaži kakija, imenovanega tudi zlato jabolko. Domačini nam bodo predstavili ta »čudežni« sadež, razkazali plantažo in nas pogostili ter nas seznanili s strunjanskimi solinami. Nato se bomo ustavili na kavi v Kopru in si pogledali muzej Tomosovih motorjev. V zaledju slovenske nam na domačem pripravljajo kosilo, poizkusili bom novo oljčno olje, refošk… Ob koncu se bomo zapeljali še do Marezig, od koder je najlepši pogled na slovensko Istro. Po želji si boste lahko privoščili še kozarček na vinski fontani, saj se v tem času že pričenjajo martinovi večeri in seveda naredili kakšen posnetek ob kozarcih-velikanih.
Povratek v večernih urah.
Pošlji povpraševanje