Turistična agencija OjlaTuristična agencija Ojla
Forgot password?

Po poti savinjskih hmeljarjev in pivovarjev do nove pivovarne

V Žalcu, središču hmeljarstva naše države, ki je med največjimi proizvajalkami pivske »začimbe«, želimo obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Fontana Zeleno Zlato in številne aktivnosti ljudi Savinjske doline, ki se povezujejo v izviren turistični produkt, so rezultat uspešne zgodbe, v katero ste povabljeni tudi vi.
Še posebej zanimivo v prvi polovici septembra, ko dolina »slači« svojo obleko in ko bomo obiskali novo savinjsko pivovarno, ki ekskluzivno odpira vrata za naše goste..

 

Program 1

Pri fontani piv, ki združuje in izžareva veliko pozitivne energije, se bomo dobili in tam nas čaka Ojlin Oldi Goldi – naš najbolj ohranjen old timer avtobus iz l. 1951, iz časov torej, ko so hmelj obirali še ročno in ko je bila Savinjska dolina takrat na drugačen način polna življenja. Naredili bomo krog, se peljali mimo okna, kjer je živela srčna izvoljenka Antona Aškerca, pri obrambnem stolpu recitirali Janičarja, se peljali mimo parka zdravilnih zelišč, ročne pivovarne, pogledali bomo, kje je bila predhodnica laške pivovarne, prisluhnili anekdoti o odprtju Žalske železnice, ugotovili kaj pomeni vzklik „Žau’c gori!“. Vrgli bomo oko na novo urejeni center mesta in se zapeljali mimo hiše prvega hmeljarja, se popeljali mimo najvišje zgradbe v Savinjski dolini in največje sušilnice hmelja, kjer bo v kratkem nastala nova turistična atrakcija Postali bomo pri dvorcu Novo Celje – Žalskem Schonbrunnu, ki je bil priča slovenski narodni pomladi. Zapeljali se bomo mimo Vrbja, kjer vas bomo opozorili na zanimive detajle narave , spremljala nas bodo hmeljišča…

Program 2

Po želji pot nadaljujemo po obronkih kraškega sveta v bližnjo vasico Grušovlje pri Šempetru, kjer sredi hmeljišč mladi pivovar Luka /šolal se je tudi v Ameriki/ pričenja novo zgodbo o uspehu. Pogledali si bomo nove prostore male pivovarne in poizkusili lager poslastico s “hudo” noto slovenskih sort hmelja, ki ga pri Rojnikovih pridelujejo kar na 40 ha.
In že gremo nazaj mimo Podloga, kjer bo na domači oljarni in kmetiji Povše možno degustirati in kupiti  bučno olje, do fontane… Mesto je živahno in veselo (številne prireditve v septembru v času obiranja hmelja), v zraku bodo omamni vonji dobrot številnih lokalov, ki imajo v ta namen pripravljeno posebno ponudbo. Ojlini predstavniki vam bodo v pomoč pri informacijah, vodenju in napotkih za lepše življenje.

Oldi Goldi stoji pred fontano piv, kjer je tudi Ojlin info pult. Obvezna prijava na mail: booking@ojla.si ali info@ojla.si ali tel: 031 790 083.


Odhodi in dogodki pri fontani:

 • sobota 2.9.
  ob 16.00 nastop folklornih skupin, zvečer žalska noč mladih
 • sreda, 6.9.
  občinski praznik – ob 17.00 prikaz ročno obiranje hmelja
 • sobota 30.9. – odpade!
  Savinjski oktober fest in hmeljski likof

 

ZA ZAKLJUČENE SKUPINE

PRIPRAVIMO POSEBNE PROGRAME Z ZANIMIVIMI TEMATSKIMI POSTANKI.

 • PIVO IN PAJS – KULINARIČNI IZLET
 • OD PEKLA DO NEBES – ZANIMIV KRAŠKI SVET SAVINJSKE DOLINE
 • PO POTEH GROFOV CELJSKIH

MI, KI TUKAJ ŽIVIMO, VEMO NAJBOLJŠE ZGODBE SAVINJSKE DOLINE, KI JE POLNA LJUBEZNI IN POZITIVNIH VIBRACUJ.

TURISTIČNA AGENCIJA OJLA – edina agencija Savinjske doline z 10 letno tradicijo in dolgoletno izkušnjo potepanja med hmeljišči.

Morda niste vedeli:

• Žalski posestnik Franc Žuža je l. 1842 z ustanovitvijo prve varilnice piva pri nas postavil temelje žalskega pivovarništva in pomembno prispeval k razvoju hmeljarstva v Savinjski dolini
• L. 1878 je žalsko pivovarno kupil Simon Kukec, nato še laško pivovarno in obe združil v Združene pivovarne Žalec in Laški trg
• Simon Kukec je moderniziral združeno pivovarno, v začetku 20. stoletja ustanovil delniško družbo s sedežem v Ljubljani, delnice pa so počasi prešle v last ljubljanske pivovarne Union
• L. 1924 so ukinili žalsko pivovarno, s tem pa tudi njihovo cesarsko pivo, ki so ga Savinjčani zelo radi pili
• V Žalcu je živela Aškerčeva neuslišana ljubezen Ana Pečovnik, kateri je posvetil nekaj najlepših pesmi.
• 6. septembra 1868 je v Žalcu zasedal 2. Slovenski tabor, katerega geslo je bilo : »Slovenci, zedinimo se«. Kot ena najvidnejših zahtev je bila raba slovenskega jezika v javnem življenju. Na ta dan je danes žalski občinski praznik
• Dvorec Novo Celje med Žalcem in Petrovčami, iz katerega so prišle prve sadike hmelja, je pomanjšana replika dunajskega Schonbrunna.
• Hmelj (sadiko) v najbolj plodnem mesecu praktično s prostim očesom spremljamo, kako se ovija okrog napete vrvice, saj v maju zraste 1 cm na uro.
• Žalec je središče hmeljarstva v naši državi, Slovenija pa peta največja proizvajalka hmelja na svetu.
• Lansko leto so glavno ulico v Žalcu povsem preuredili, tudi veliko zgradb oz. objektov. K sredstvom za obnovo je pomembno prispeval tudi skoraj 4 mio vreden dohodek od davka na glavni loterijski dobitek.
• Edinstvena fontana na svetu iz katere teče pivo /tudi brezalkoholno/ je postavljena v središče urejenega mesta ob tržnici, ki bo jeseni dobila streho. Zasnova je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih /pivski in vodni/. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.
• Fontana piv, ki naj bi bila stičišče obiskovalcev mesta, naj bi letos privabila preko 100.000 obiskovalcev /lani 36.000 v dveh mesecih odprtja/.
• Fontana piv, ki je odprta od začetka aprila do konca oktobra in iz katere se v času obratovanja »dvigne« pet pip z različnimi vrstami piva malih pivovarn, bo letos dobila »sestrico«: šesto pipo .
• Vrček za pivo Oskarja Kogoja je oblikovan po energetskih vibracijah in numerologiji, kar naredi vsebino zdravilno.

HMELJARSTVO V SAVINJSKI DOLINI

Ena najbolj prepoznavnih dejavnosti v Spodnji Savinjski dolini je hmeljarstvo, ki z razsežnimi hmeljišči dolini daje neizbrisen pečat. Območje Spodnje Savinjske doline se namreč ponaša s kar dobrimi tremi četrtinami vseh slovenskih hmeljišč. Manjši delež hmelja porabijo pri izdelavi zdravil, večino pa v pivovarstvu kot dodatek pri proizvodnji piva, saj da ravno hmelj pivu tisti nenadomestljiv, prijetno grenak okus.

O HMELJU
Hmelj spada v družino konopljevk in je večletna industrijska rastlina, ki izvira iz Azije. V hmeljiščih gojijo le rastline ženskega spola, ki v času zorenja tvorijo storžke. Obirajo jih pozno poleti (od sredine avgusta do začetka septembra), ko ti vsebujejo največ industrijsko zanimivih snovi.
Hmelj so poznali že Rimljani, ki so njegove mlade poganjke prodajali na tržnicah. Arabski zdravniki so ga uporabljali kot pomembno zdravilno rastlino, v Evropi pa so ga začeli za varjenje piva uporabljati v 8. stoletju. V 12. stoletju so zaradi različnih ponaredkov v Nemčiji izdali zakon, po katerem mora biti pivo narejeno iz 4 sestavin: hmelja, sladu, kvasa in vode. Hmelj se lahko uporablja v različne namene. Zelo znana je uporaba hmelja v dišavnih blazinah za lažje spanje, hmeljeva stebla pa so včasih uporabljali za izdelovanje košar in drugih pletarskih izdelkov. Iz stebel so pridobivali tudi vlakna za tkanine in celulozo za papir.

JAMA PEKEL

Milijone let je potok Ponikvica tekel po planoti Ponikvanskega krasa, pronical skozi apnenčasta tla in sredi Spodnje Savinjske doline ustvaril čarobno kraško jamo. Kanček domišljije nam nad vhodom v jamo razkrije podobo hudiča. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature v jami, se iz vhoda včasih kadi. Zato so se naši predniki jame bali in ji nadeli ime jama Pekel.

Jama Pekel je kraška jama, stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino. Leži sredi Ponikvanskega krasa, dobre 4 km severno od Šempetra v Savinjski dolini. Je ena največjih za turiste urejenih kraških jam na Štajerskem. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. 1159 metrov dolga pot po jami je lahkotno speljana in lepo vzdrževana.

Vodni in suhi del jame
V jami spoznamo tako vodno kot suho kraško jamo, saj je sestavljena iz dveh etaž. V spodnjem, vodnem delu jame pot poteka ob potoku Peklenščica in vodi do največje znamenitosti v jami, do najvišjega slovenskega, za obiskovalce iz neposredne bližine dostopnega podzemnega slapa s štirimi metri vodnega padca. Zgornji, suhi del jame krasijo raznolike kapniške oblike. Ker voda s seboj prinaša različne snovi, so kapniki v jami obarvani v različnih odtenkih rdeče in rjave barve.

Življenje v jami
V jami Pekel živijo številne rastlinske in živalske vrste. Na stenah, po stropu ter v vodi se bohotijo lišaji, mahovi in alge, v jami pa se skrivajo tudi hroščki, pajki, polžki, raki in netopirji.
Jamo zapustimo skozi umetno izdelan izhod na vrhu, kjer stopimo nazaj na sonce sredi prelepega pokrajinskega parka, kjer stoji tudi Turistični dom.
Oglejte si panoramske posnetke v jami Pekel


Pošlji povpraševanje

02. 09.
06. 09.


od 6 €

AKCIJSKA CENA (velja samo za razpisne datume do preklica):

 

PROGRAM 1

6 €/osebo
3 € otroci do 14 let

Vključeno: 

 • prevoz z Oldi Goldijem po Žalcu in okolici,
 • zgodba – vodenje in postanki na atraktivnih lokacijah v Žalcu,
 • prijavnina.

Odhodi izpred fontane: 11:30 in 14:00

Trajanje: cca. 50 min

 

PROGRAM 2

12 €/osebo
3 € otroci do 14 let (brez degustacije)

Vključeno:  

 • prevoz z Oldi Goldijem po Žalcu in okolici,
 • zgodba – vodenje in postanki na atraktivnih lokacijah v Žalcu,
 • obisk kmetije /pivovarne Rojnik/ z degustacijo,
 • obisk kmetije /oljarna Povše/ z degustacijo,
 • prijavnina.

Odhod izpred fontane ob 15:30 uri

Trajanje: 1,5 h


Cena pivskega vrčka Oskarja Kogoja z degustacijsko kodo (6 polnjenj po 1 dcl) je 8€. Možen nakup v agenciji Ojla, TIC Žalec, na licu mesta.

V kolikor boste vrček kupili v agenciji Ojla, vam bomo podarili bon v vrednosti vrčka, ki ga boste lahko izkoristili za katerokoli potovanje z Ojlo v Dalmacijo v jeseni 2017 ali za novo leto 2017/18.