Turistična agencija OjlaTuristična agencija Ojla
Forgot password?

Maroko – barvita pustolovščina med Saharo in Atlantikom

“Potovanje – najprej te pusti brez besed, nato te spremeni v pripovedovalca”
Ibn Batuta, srednjeveški berberski popotnik in učenjak

Zlate sipine mogočne puščave, rdeče uličice Marakeša, modro-bela Essaouira in sladek metin čaj, vam bodo deželo sončnega zahoda zagotovo zasidrali globoko v srce. Od vrveža najbolj žive tržnice arabskega sveta, spokojnosti puščave ob vzhajajočem soncu, do svobode atlantskega oceana, Maroko ponuja mnogo več, kot je možno opisati z besedami. Skupaj ga bomo raziskovali z udobnim mini busom, prenočevali v riadih / butični maroški hotel običajno s tropskim vrtom /, v puščavi in ob morju ter se prepuščali kulinaričnim dobrotam dežele, znane po pestrem naboru začimb…

Zakaj z Ojlo v Maroko?

– ker ponujamo proste roke pri raziskovanju
– ker brezskrbno potujemo z udobnimi klimatiziranimi vozili
– ker nas bodo vodili domačini, ki dobro poznajo ljudi in slikovito pokrajino
– ker bo z nami večkratni »povratnik« Gašper, ki bo kot odlični fotograf pomagal tudi s foto nasveti
– ker vas bomo popeljali skozi življenje Berberov
– ker bomo obiskali najživahnejšo tržnico arabskega sveta
– ker nas bodo na izletu spremljali slikoviti prizori mogočnih vršacev, ukrivljene gorske ceste in pisane doline
– ker bomo obiskali velika filmska mesta
– ker bomo jezdili kamele
– ker bomo prenočili v berberskem taboru v puščavi
– ker bomo v Marakešu in Essaouiri bivali v tipičnem maroškem hotelu riadu
– ker bomo priča brezčasnemu arabskemu svetu
– ker bomo prišli domov polni vtisov in s prelepimi fotografijami.

PROGRAM:

1.dan: Celje – Marakeš

Po približno 6-urni vožnji na letališče nas čaka tri in pol urni polet do Marakeša. Z letališča se bomo odpravili v hotel -riad (tipična atrijska hiša) v starem mestnem jedru – medini. Ko se udobno namestimo in osvežimo, se bomo odpravili na potep po ozkih uličicah do znamenite Jemaa-el-Fna, najživahnejše tržnice arabskega sveta, kjer se lahko okrepčamo z lokalnimi dobrotami, sveže iztisnjenim sokom izbranih sadežev, ali tipičnem maroškem čaju na eni izmed teras, ki ponujajo pogled na edinstveno mešanico kultur.

2.dan: Marakeš

Po zajtrku se odpravimo na raziskovanje rdečega mesta. Skrivnostne grobnice Sadiens, palača Badi, palača Bahia in muzej maroške umetnosti Dar Si Said so le nekatere izmed znamenitosti, ki nam jih ponuja mesto že pred časom kosila. Podrobnosti nam bo razkazal domačin, ki dobro pozna slikovite kotičke mesta. Vse ljubitelje flore bo navdušil botanični vrt Majorelle, ki se nahaja v moderni četrti Gueliz. Od tod do mošeje in medrese Ben Youssef (univerze, ustanovljene v 14. stoletju), v katere neposredni bližini se nahajajo tudi tržnica začimb, muzej fotografije ter ena večjih maroških znamenitosti-usnjarne, katerih ogled je skoraj obvezen. Po napornemu dnevu se zopet dobimo na tržnici, ter odkrivamo kulinarične skrivnosti. Kljub blišču in utripu se ne zadržimo predolgo, saj nas čaka naporen teden.

3.dan: Marakeš – dolina vrtnic

Po zgodnjem zajtrku ob azanu – klicu k molitvi bližnjih mošej se odpravimo proti mogočnemu gorovju Atlas. Potovali bomo v udobnemu minibusu ali kombiju. Kljub temu, da je skoraj pol nižji od najvišjih vrhov Atlasa, prelaz Tizi n’Tichka leži kar na 2300 metrih nadmorske višine. Slikoviti prizori mogočnih vršakov, ukrivljene gorske ceste in pisane doline bodo kot nalašč za fotografiranje “razglednic”. Pričnemo se spuščati v puščavski del Maroka in se ustavimo v filmskem mestu – Kasbah (vas z obzidjem) Ait Benhaddou, kjer so posneli več kot 25 filmskih uspešnic (Lavrence of Arabia, Gladiator, Game of Thrones, Asterix & Obelix). Mesto je v celoti zgrajeno iz slame in gline, ter prava paša za oči med sprehodom po strmih uličicah. Nič čudnega, da ga je UNESCO uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine! Po kosilu se odpravimo skozi dolino vrtnic in se naposled ustavimo v tipičnem maroškem hotelu, kjer nas pogostijo z domačo maroško hrano.

4.dan: dolina vrtnic – Merzouga

Po zajtrku nadaljujemo pot proti puščavi. Kaj kmalu nas čaka prvi postanek – Ifri, kjer bomo dobili vpogled v življenje nomadskih berberov v oazi, ki je v neposredni bližini mogočne soteske Dades. Po osvežitvi v soteski nas čaka nekaj ur vožnje ter odmor za kosilo, pozno popoldne pa prispemo v Merzougo. Tu bomo vozilo zamenjali za kamele in po najvišjih peščenih sipinah v Maroku odjezdili proti sončnemu zahodu v Sahari. Ko ovekovečimo čarobnost najbolj barvitega sončnega zahoda, odjezdimo do tabora, kjer nas pred spanjem v nomadskih šotorih pogostijo s tipično lokalno hrano. Po večerji se prepustimo tisočerim zvezdam( ne onesnaženo ozračje omogoča magičen pogled na ozvezdje), fotografiramo mlečno cesto in morda ujamemo celo kakšen utrinek.

5.dan: Merzouga – Marakeš

Zgodaj osedlamo jutro in kamele , prehitimo dan in odjezdimo iz tabora proti sončnem vzhodu. Ko se vrnemo v Merzougo, nas pričakata zajtrk in šofer. Sledi celodnevna vožnja s krajšimi postanki pri lokalnih posebnežih in krajih, ko bo tudi pavza za kosilo. Pozno popoldne prispemo nazaj v Marakeš, se namestimo v hotelu ter se »podružimo« na tržnici, saj bo že čas za večerjo…

6.dan: Marakeš – Agadir – Essaouira

Po zajtrku odpotujemo proti zadnji destinaciji – Atlantskem oceanu. Prvi postanek bo novejše mesto Agadir, znano po letoviščih in prostranih plažah. Po ogledu mesta ter odmoru za kosilo nas čaka panoramska vožnja ob atlantski obali, skozi narodni park Tamri vse do mesta z izrazitim umetniškim pridihom – belo-modro Essaouiro, kjer si bomo po namestitvi v riadu tik ob morju vzeli čas za spektakularni sončni zahod, ki mu bomo priča na idilični peščeni plaži z razgledom na Mogador – starodavna vrata v mesto.

7.dan: Essaouira

Po zajtrku in jutranjem sprehodu ob morju nas znova čaka raziskovanje starega mestnega jedra, snemalnih lokacij Igre prestolov, kulinarični potep skozi ribjo tržnico in malce zapravljanja v souksu ter na tržnici. Filmske scene, plaža, konji, sončni zahod,druženje…Priložnosti za zadnje nepozabne posnetke.

8.dan: Marakeš – Celje

Po zajtrku se počasi odpravimo proti Marakešu, kjer se vkrcamo na letalo in se vrnemo v Slovenijo.


Pošlji povpraševanje

08. 11. - 15. 11.


860 €

POPUST – 50€ za prijave do 15.9.!

Minimalno število prijav: 10

V primeru manjšega števila potnikov oz. kasnejše prijave, se cena poveča sorazmerno z dvigom cene avio kart oz. povečanim stroškom.

Rok prijave: 2.9.2017


– letalski polet z bližnjega letališča Trevisso / direkten let za Marakeš /-osebna prtljaga 55x40x20
– transfer iz Slovenije na letališče in letališče – hotel – letališče v Maroku
– namestitev v sobah – riadu v Marakešu / 3 nočitve z zajtrkom v dvo ali večposteljah sobah
– namestitev v shotelu v dolini vrtnic / 1 nočitev z večerjo in zajtrkom
– lokalno vodenje
– namestitev v nomadskem šotoru v puščavi / 1 nočitev z večerjo in zajtrkom
– namestitev v hotelu v Essaouiri / 2 nočitvi z zajtrkom
– izleti (Atlas, dolina vrtnic, Merzouga, Agadir, Essaouira)
– treking s kamelami / 2x
– spremstvo strokovnega in fotografskega sodelavca Gašperja Pintariča
– vodstvo in organizacija


Možna doplačila: 

– dodatna prtljaga do 20 kg-55€
– enoposteljna soba 175 €
– vstopnine in napitnine (med 1 in 10€)
– zdravstveno- nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini- 38€