Ojla – turistična agencijaOjla – turistična agencija
Forgot password?

Elafitski otoki in za obzidjem skrito belo zlato Dalmacije

Šipan

Šipan pripada mali skupini otokov, nanizanih v bližini Dubrovnika, poimenovanih Elafitski (Jelenji) otoki. Otok je pokrit z mediteransko vegetacijo, dominantne tu pa so oljke. Šipan se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot otok, ki ima največ oljk na prebivalca. Otok ima 450 prebivalcev, 16 km2 površin ter mir, ki ga redko kje najdete.

Južna Dalmacija

Kadar omenimo južno Dalmacijo je njen glavni adut Dubrovnik. Številni svetovni časopisi in revije pišejo o njem, je pa tudi pogosta izbira jet-setterjev. Zares je posebno doživetje sprehajati se po srednjeveških zidinah ali oditi na izlet na Elafitske otoke. Tukaj so tudi simpatična majhna mesteca kot je Cavtat ali polotok Pelješac, kjer ne prevladuje glamur, ampak boste našli dobra vina, dobro hrano in zelo gostoljubne stanovalce. Spoznajte tudi dubrovniško zaledje, Konavle, kjer se neguje tradicija skozi stare obrti. Na otoku Korčula boste spoznali tradicijo viteških iger, tukaj pa je tudi zeleni otok Mljet, ki je delno tudi narodni park.

Hrvaška

Hrvaška, dežela, ki jo velja obiskati v vseh letnih časih, čeprav s svojimi urejenimi in čistimi kopališči, neštetimi zalivi in otoki ter naravnimi lepotami privabi največ ljudi prav poleti za časa počitnic. Kljub temu popotniki, ki poznajo blagodejni učinek sredozemskega podnebja, vedo, da so ob jadranski obali počitnice čudovite tudi spomladi in jeseni. V poletnih mesecih v zgodovinsko bogatem okolju zaživi umetnost.

Palače, atriji in trgi starodavnih mest postanejo prizorišča tradicionalnih mednarodnih festivalov. V naši ponudbi boste našli celotno hrvaško obalo, tako da se boste lahko nemoteno posvetili odkrivanju Jadrana, enega najlepših morij na svetu.

NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ

POTREBNE POTNE LISTINE: Veljaven slovenski potni list ali osebna izkaznica.

CARINSKI POSTOPKI: Na Hrvaško lahko brez carinskih dajatev pripeljete predmete za osebno uporabo in prehrambene izdelke, potrebne za 1 dan bivanja. Tehnične predmete obvezno prijavite carini.

TELEFONSKI KLICI: Na Hrvaško lahko pokličete iz Slovenije s klicno številko 00385, v Slovenijo s Hrvaške pa preko številke 00386.

JEZIK: Hrvaščina.

DENARNA ENOTA: Hrvaška kuna (HRK) 1 EUR = 7,3 HRK.

KREDITNE KARTICE: Večina po svetu uveljavljenih kreditnih kartic.

MENJAVA DENARJA: V bankah, menjalnicah, recepcijah hotelov. Menjalniška provizija lahko znaša od 0-3%.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE:Slovenija ima s Hrvaško podpisano konvencijo o nujnem zdravstvenem zavarovanju, zato vam svetujemo, da si pred odhodom pri območni enoti ZZZS priskrbite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, na Hrvaškem in v Makedoniji slovenske zavarovane osebe uveljavljajo nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve. V vseh agenciji Ojla pa lahko sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco CORIS, ki ga močno priporočamo.

PREVOZI IN NAJEM VOZIL: Javni prevoz, taksi. Za informacije najema vozila se obrnite na tel. 03 703 1330.

HRANA IN PIJAČA: Razkošna kuhinja z najrazličnejšo zelenjavo, ribami, morskimi sadeži, dobrimi vini.

IMENA MESECEV: januar – siječanj, februar – veljača, marec – ožujak, april – travanj, maj – svibanj , junij – lipanj, julij – srpanj, avgust – kolovoz, september – rujan, oktober – listopad, november – studeni, december – prosinac

HIŠNI LJUBLJENČKI: Za pse, mačke in ostale hišne ljubljenčke so obvezna potrdila o zdravstvenem pregledu in cepljenju.

TEMPERATURA ZRAKA IN MORJA: Povprečna temperatura zraka (julij-avgust) je 24-25°C, morja (junij-september) pa 21-24°C

Zadnji naseljeni otoki v Dalmaciji, rodovitna in zapuščena polja, kamnite hiše, dvorci dubrovniških knezov in gospode, oljke, mlinice, promenada palm in platan, dišeče trave, rožiči, sinje modro morje in intenzivne barve, najlepša plaža Šunj na Lopudu, modra jama na Koločepu, Ston na vratih Elafitov, največje obzidje in najstarejše soline, belo zlato Dalmacije, raziskujemo zaklade in delimo pozitivno energijo..

 

V Šipanski luki je še vedno navada, da pridejo domačini ob nedeljah pospremit in pozdravit zadnjo odhajajočo ladjo. Nedaleč stran se še vedno sušijo in popravljajo ribiške mreže, ki so jih domači ribiči navsezgodaj vrgli v morje. Tam blizu kamnosek oblikuje trdo snov v mehko lepoto, ki bo polepšala staro mestece. In na poti iz luke do kakšnih tristo metrov oddaljenega, danes sodobno preurejenega hotela, prava promenada visokih palm, ki so jih nekoč domači pomorci prinesli s številnih morij sveta. Nekje vmes, v objemu sence in bogate krošnje, kjer posedajo domačini in igrajo otroci, pa se bohotijo preko 400 let stare platane. Oko nam uide na kamnite hiše, veliki dvorec in mlinsko kolo, ki priča, da je bil na območju hotela nekoč mlin za predelavo oljk. Nekoč jih je bilo tod res ogromno, menda največ na svetu. Na vratih hotela pa prijazno osebje in iz kuhinje diši po okusnih dobrotah. Prekrasna terasa tik ob morju nas začara in nam da priložnost, da predahnemo in začnemo »živeti«.

Začara nas pogled sonca, ki se proti večeru utaplja med zelenimi otočki naravnost v morje. Sanje? Resničnost.
Prebudi nas jutro, pravzaprav motor ribiškega čolna in vaške muce se že zbirajo, če bodo ribiči primaknili tudi za njih kaj morskega. Jutro pred zajtrkom nas vabi na pohod na najvišji vrh, kjer imamo Elafite z otoki Koločep, Lopud in Jaklan na dlani in jih vidimo iz ptičje perspektive kot jelena v skoku (Elafatos – jelen). Spremlja nas Knežev dvor, cerkvice, zapuščene kamnite hiške, naletimo na domačina, ki nam ponuja oljčno olje, sir…Tu smo pred leti vsako jutro srečevali našega priznanega slikarja Jožeta Cjuho, ki se je iz svojega ateljeja in počitniške hišice odpravljal na plavanje. Žal ga ni več med nami, njegovo sled pa je zaznati na slikah, ki visijo v hotelu, Markovi konobi, in v prenekaterem šipanskem domu..

Za razliko od ostalih jadranskih otokov je na Šipanu, kot tudi na ostalih Elafitskih otokih, tod zemlja rodovitna, a kaj ko je nima kdo obdelovati. Ko se peš odpravimo z enega dela otoka na drugi nas spremljajo vinogradi, večina zapuščenih, oljčni nasadi, diši po rožičih, cerkvice na vsakem koraku. Bližina Dubrovnika, blaga klima, lepa narava, je dubrovniške kneze in gospodo iz časa njihove republike prepričala, da so si tu ustvarili svoje letne rezidence, ki so v zadnjem času v večini spremenile svoj namen, dobile kakšne bogate lastnike ali se spremenile v turistično atrakcijo. Tako je tudi na Lopudu, ki ima eno najlepših plaž daleč naokoli in na Kalamoti oz. Koločepu, ki je najbližji Dubrovniku in najjužneje poseljen otok.


In kaj vse še lahko ponudijo Elafitski otoki?

Veliko, če znamo gledati. In nekateri znamo videti več in drugače. Naše barve so lepe in intenzivne, naši pogledi in občutki se zlijejo v krasno paleto doživetij, ki jih na Elafitih odkrivamo na vsakem koraku. In na vratih teh otokov je kamnito mestece Ston z drugim največjim obzidjem in najstarejšimi naravnimi solinami, ki nas vabijo, da bodo naša doživetja in občutki popolni.


Program:

1.- 2. dan: Odhod posebnega avtobusa iz Slovenije v večernih urah, med 22.00 in 24.00. Dobrodošlica v dolini Neretve. V Stonu bomo za obzidjem raziskovali skrite zaklade in belo zlato južne Dalmacije. Sprejem v solinah in pogostitev. Transfer na otok Šipan, namestitev, sprehod skozi mesto, spoznavna večerja.

3. dan: Raziskujemo otok Šipan. Pohod na razgledni vrh ter mimo šipanskih polj v mesto Suđurac, kjer obiščemo dvorec Skočibuha in pri domačinu poizkušamo oljčno olje in domače proizvode. Kopanje, proste aktivnosti. Zabavni večer.

4. dan: Po zajtrku se z ladjico odpravimo na izlet na otok Lopud, kjer nas bodo raziskovalne poti zanesle tudi do ene najlepših plaž na tem delu Jadrana. Lahko bomo tudi zaplavali in se sprostili.

5. dan: Po zajtrku, če se ne bomo odločili dan drugače preživeti, gremo na fakultativni izlet v Dubrovnik. Možen postanek na povratku na otoku Koločep. Zaključni dalmatinski večer v hotelu.

6. dan: Zajtrk in slovo od Elafitov. Na povratku sprejem pri domačinu ob izlivu Neretve v morje, trgatev mandarin, piknik in povratek proti domu.

Možne so spremembe programa glede na vremenske pogoje ali zaradi spremenjenih pogojev sodelujočih partnerjev (ladijski prevozi, hotel…). Vsekakor se za naše goste maksimalno potrudimo in običajno pripravimo še kaj več od obljubljenega.


Pošlji povpraševanje

08. 10. - 13. 10.


od 389 €

Modra cena do 31.3.: 389 €

Redna cena: 460 €


 • avtobusni prevoz,
 • namestitev – hotel 4*,
 • 4x samopostrežna zajtrk in večerja,
 • ladijske transferje po programu,
 • dobrodošlica v dolini Neretve,
 • dogodek-raziskovanje Stona in Stonskih solin s kosilom,
 • raziskovanje Šipana z degustacijo domačih proizvodov na Šipanu,
 • izlet otok Lopud s prevozom z električnim vozilom na plažo Šunj,
 • obiranje mandarin,
 • piknik s hrano in pijačo pri domačinu na povratku,
 • turistična taksa,
 • vodstvo in organizacija,
 • drobne pozornosti in »solze« soli…


Možna doplačila:  enoposteljna soba 100 €, rezervacija sedežev spredaj (prve tri vrste) 10€/os., zavarovanje rizika odpovedi po ceniku…