Ojla – turistična agencijaOjla – turistična agencija
Forgot password?

Rusija in carski prestolnici St. Peterburg in Moskva

Rusija in carski prestolnici St. Peterburg in Moskva

Če želimo strniti misli ob besedi Rusija, so le-te velike in raznolike kot sama Rusija. Rusija je največja država na svetu, razprostira se na več kot 17 milijonih kvadratnih kilometrov. Je večnacionalna država, kjer živi vsaj 120 narodov.

In ko rečemo Rusija, misli švignejo: kučma, vodka, kvas, transibirska železnica, moskovski Kremel, Putin, vohuni, mraz, nogometno prvenstvo 2018, Tolstoj, Puškin, Vojna in mir, Ana Karenina, Jevgenij Onjegin, hladna vojna, Stalin, komunizem, izgubljena princesa Anastazija, kraljeva družina Romanov, moški pevski zbor Rdeča armada, balet…
Kot smo rekli; misli so velike, raznolike in pisane kot mavrica.

Na našem potovanju bomo vsakemu dali nekaj pozornosti, pokazali in razkrili zaklade, najboljše in najlepše, kar mati Rusija ponuja. Potovanje, ki ga je treba doživeti in ki bo za vedno ostalo v spominu…

Morda niste vedeli?

• Najbolj priljubljena pijača v Rusiji je čaj.
• Vsak Rus spije 18 litrov alkohola letno, kar je 2x več kot strokovnjaki smatrajo za ne/varno.
• V Rusiji je 9 milijonov več žensk kot moških.
• V Rusiji je nezakonito otrokom povedati, da obstajajo homoseksualci.
• Gorbačov je leta 2009 posnel album z ruskimi romantičnimi baladami.
• Do leta 2013 pivo v Rusiji ni spadalo pod alkoholne pijače.
• V Rusiji se nahaja največji McDonalds na svetu in ima 700 sedežev.
• V obdobju ekonomske krize ali hiperinflacije se je lahko v Rusiji učitelju plača z vodko.
• Ruski Sankt Peterburg (rusko Санкт-Петербург), se je nekdaj imenoval Petrograd in Leningrad, domačini ga ljubkovalno imenujejo Piter.
• V Sankt Peterburgu je preko 600 mostov, od tega kar 22 dvižnih.
• Katedrala Sv. Izaka se je gradila 40 let (1818 – 1858) in tehta 300.000 ton, njena kupola je prekrita s čistim zlatom in še nikoli ni bila restavrirana.
• Sankt Peterburg je gastronomska prestolnica Rusije.
• V znamenitem muzeju Ermitaž najemajo mačke, da poskrbijo za varnost umetnin pred glodavci.
• Moskva je dom 11 milijonom prebivalcev in je največje evropsko mesto.
• Moskva se trenutno kiti z nazivom najdražje prestolnice na svetu.
• Moskva bi morala biti razdeljena na več časovnih pasov, vendar se je Ruska federacija zaradi lažjega upravljanja države v začetku leta 2010 odločila zmanjšati število časovnih pasov z enajst na devet.

Program potovanja:

1. dan: Zagreb – St. Peterburg
Zbor potnikov (možen transfer iz Slovenije) na letališču Pleso v Zagrebu dve uri pred poletom letala proti Moskvi, ki bo ob 13.20. Ob 20.50 nadaljujemo polet proti St. Peterburgu. Namestitev v hotelu in nočitev.
2. dan:  St. Peterburg
Zajtrk. Krožni ogled mesta: Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevski otok , Ermitaž, Petropavlovska trdnjava, Bronasti konjenik …. Posladek dneva: Ermitaž, ogled enega od največjih muzejev na svetu v stavbi Zimske palače z več kot 3 milijoni eksponatov. Če bi vsako umetnino želeli gledati vsaj eno minuto, bi za to potrebovali celih 8 let. Zbirka je razstavljena v šestih stavbah, urejenih na Dvorskem trgu in ob reki Nevi. Glavna stavba je Zimska palača, ki je bila nekoč rezidenca ruskih cesarjev, v svoji bogati zbirki pa stojijo mojstrovine Leonarda Da Vincija, Tizijana, Rembrandta, Michelangela in drugih. Muzej je znan tudi po arheološki zbirki, zbirki skulptur, zbirki srednjeveške evropske umetnosti, baročnega videza in arhitekture. Prosti čas. Nočitev.
3. dan: Sankt Peterburg
Zajtrk. Izlet: vožnja po kanalih reke Neve s specifičnimi nizkimi čolni, ki so prilagojeni za vožnjo skozi kanale in nizke mostove, zaradi katerih je mesto dobilo ime „Severne Benetke“. Pogled na mestne znamenitosti in njeno arhitekturo z legendarne reke Neve in nekaterih od številnih kanalov daje edinstven vtis in spomin. Prosti čas. Fakultativni program: ogled katedrale Sv. Izaka, največje pravoslavne cerkve v Rusiji, ki pa je tudi ena izmed najlepših stavb v Sankt Peterburgu, tako zaradi zunanje in notranje dekoracije, grajena pa je bila od leta 1815 do 1858 po projektu arhitekta Ogista Menferana. Nočitev.
4. dan: Sankt Peterburg
Zajtrk. Sledi izlet Peterhof – Ruski Versailles, letna rezidenca Petra Velikega, zgrajena v 18. stoletju po ukazu samega cesarja, po modelu Versaillesa. Sprehodili se bomo po čudovitem parku in si ogledali znamenitosti z 250 pozlačenimi skulpturami. Na obali Finskega zaliva, s čudovitim razgledom na zaliv Kronstadt in Sankt Peterburg bomo zaključili izlet.
Popoldne je možen fakultativni izlet: Puškin-Carska vas in poletna rezidenca Katarine Velike, kjer obiščemo lep grad in park s površino 34 km2. Notranjost gradu fascinira z briljantnostjo umetniških predmetov iz poldragih kamnov, zlata, portretov dinastije Romanov. Ob 300-letnici ustanovitve Sankt Peterburga je bila zaključena prenova znamenite dvorane Cilibar in se je v Katarinski grad vrnila stara slava. Prosti čas. Nočitev.
5. dan: Sankt Peterburg – Moskva
Zajtrk. Prevoz do letališča. Ob 9.20 polet proti Moskvi. Panoramska vožnja: center mesta, Rdeči trg, Kremelj, cerkev Vasilija Blaženega, Bolšoj teater, Odrešenik hiše, Novodevičijev samostan. Prevoz v hotel. Namestitev. Prosti čas.
Možna fakultativa: Moskva Metro, ena izmed najlepših in najstarejših postaj podzemne železnice na svetu, kjer ima že 44 postaj status kulturne dediščine. Nočitev.
6. dan: Moskva
Zajtrk v hotelu. Sergijev Posad (70 km iz Moskve), eden najstarejših in največjih ruskih samostanskih kompleksov, center ruskega pravoslavja in duhovnosti, nekoč rezidenca ruskega patriarha. Ogled Trojiškega samostana sv. Sergija, ki je arhitekturni in umetnostni biser.
Fakultativno: Večerna Moskva z reke – vožnja z ekskluzivno ladjo-restavracijo “Radisson”. Veličasten pogled z reke na nočno Moskvo, ki velja za enega od najbolj osvetljenih mest na svetu. Nočitev.
7. dan: Moskva
Zajtrk. Izlet Kremelj, najstarejši del Moskve in njen politični, duhovni in zgodovinski center, ki slovi po neponovljivi arhitekturno-umetniški lepoti. Ogled Uspenske cerkve, v kateri so bili kronani vsi ruski carji, Arhangelske cerkve, Car zvona, Car topa in Patrijaršijsko palačo. Muzej Kosmonautika, eden izmed najbolj obiskanih muzejev v Moskvi, ima veliko število izvirnih predmetov, opreme in skafandrov, ki sta jih v svojih ekspedicijah med drugimi nosila kozmonavta Jurij Gagarin in Aleksej Leonov. V muzeju so tudi vesoljski sateliti, rakete, robotsko vozilo “munrover” in model vesoljske postaje Mir v naravni velikosti, ki je odprta za oglede. Prosti čas in nočitev.
8. dan: Moskva – Zagreb
Zajtrk, transfer do letališča in polet domov ob 10.15, pristanek v Zagrebu.

Možne so spremembe in prerazporeditve vrstnega reda izletov, avtobusnih ogledov ali ekskurzij, če bodo to narekovale trenutne razmere ali po presoji vodnika zaradi neugodnih trenutnih razmer (slabe vremenske razmere, spremembe v odpiralnem času muzejev, gneča ali zapore na cestah, priprave na praznične prireditve itd).


Pošlji povpraševanje

27. 04. - 04. 05.


od 1.350 €

Modra cena do 31.3.: od 1.350 €

Redna cena potovanja: 1.450,00 €


 • letalski prevozi: Zagreb- Moskva, Moskva –St. Peterburg, St. Peterburg-Moskva, Moskva-Zagreb
 • letališke in turistične takse
 • transferji letališče- hotel-letališče, panoramske vožnje in ogledi v St. Peterburgu in Moskvi
 • 7x namestitev, nočitev-zajtrk v hotelih 4* v Moskvi in St. Peterburgu
 • St. Peterburg: obisk Ermitaž na Dvorskem trgu, izlet z ladjo po reki Neve, izlet Peterhof- Ruski Verssailles, vstopnine po programu
 • Moskva, izlet največji samostanski kompleks Sergijej Posad, Kremelj, vstopnine po programu
 • vodstvo v srbo-hrvaškem jeziku v Rusiji
 • organizacija in priprava programa v sodelovanju z rusko-srbsko agencijo Apelsin, lepe želje in drobne pozornosti

Cene vsebujejo letališke in varnostne takse ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa (197€). Končna cena potovanja se lahko spremeni (predvsem na račun letaliških in varnostnih taks ter sprememb v menjalnih tečajih valut). Zato si pridržujemo pravico do povišanja končne cene programa, če pride do sprememb v menjalnem tečaju valute ali do sprememb v tarifah prevoznikov, ki se lahko spremeni in bo obračunana najkasneje 7 dni pred odhodom na potovanje.


Cena ne vključuje:

 • vstopnin v času panoramskih voženj z avtobusi,
 • vožnje z mestnimi prevoznimi sredstvi in v metroju,
 • kosil in večerij, ki niso predmet ponudbe,
 • samostojnih ogledov.

Možna doplačila:

 • fakultativni program:
  • Petropavlovska trdnjava- 25€,
  • Isakijeva saborska cerkev- 25€,
  • Puškin- carsko mesto 55€,
  • Moskovski metro-10€,
  • križarjenje po Moskvi 35€,
  • Muzej Kosmonavtike 30€
   Vključeno: vodnik, slušalke, prevoz,.. Opozorilo: izlete lahko doplačate tudi na licu mesta, razen Puškin – Carsko mesto, ki ga moramo najaviti ob prijavi aranžmaja in prijava na licu mesta ni možna.
 • Doplačilo za 1/1 sobo je 175 €
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (do 50.000 €): 19 €/oseba
 • Možen povratni transfer Ljubljana-Celje- Maribor- Zagreb – 40€/os
 • Priporočamo zavarovanje rizika odpovedi (cenik), sicer ob odpovedi veljajo naši splošni pogoji.

Obvezno doplačilo:
Za Rusijo je potrebna viza, ki jo uredimo mi – doplačilo 90€. Za pridobitev uradnega povabila in ruske vize je treba najkasneje 30 dni pred odhodom v Rusijo predložiti: veljaven potni list (veljavnost še vsaj 6 mesecev od datuma potovanja v Rusijo), 1 barvno fotografijo in kopijo police o dodatnem zdravstvenem zavarovanju z asistenco v tujini (s kritjem najmanj 30.000 EUR).

Opomba k ceni:
– Za tretjo odraslo osebo ni dodatnega popusta.
– Dokončno plačilo v primeru manjše skupine: potniku ob prijavi izstavimo račun po najboljši optimalni ceni, ki je oblikovana na podlagi predvidenega števila potnikov (najmanj 40 prijavljenih oseb). Potnik se prijavi po optimalni (ugodnejši) ceni, vendar je seznanjen in nepreklicno soglaša z doplačilom razlike med optimalno in minimalno ceno, ki je odvisno od števila prijavljenih potnikov. V primeru, da se za potovanje odloči manjše število potnikov, bomo potnike o spremenjenih pogojih obvestili najkasneje teden dni pred odhodom na potovanje.

POMEMBNO-ROK ZA PRIJAVO: Prosimo, da se prijavite čimprej in nam ter sebi omogočite optimalno rezervacijo, oz. ceno potovanja. Zaradi pridobitve vize, prijave vsaj mesec dni pred odhodov ne bodo več možne.